Voor 12:00 besteld = vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €150

Voor 12:00 besteld = vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €150

Aanbieding!

Toorai 500 g

Oorspronkelijke prijs was: €5,25.Huidige prijs is: €3,99.

  • Lokale namen: Toorai heet in verschillende talen anders – in Hindi “Turai” of “Tori”, in Gujarati “Turia”, in Telugu “Beerakaya”, in Tamil “Peerkangai”. Soms wordt hij verward met “sponge gourd” of “Luffa”, die er sterk op lijkt. Ridge gourd verwijst specifiek naar de ribbels (“ridges”) op de schil.
  • Bereidingstip schillen: De buitenkant van toorai heeft harde ribben. Traditioneel schilt men de groente dun: de scherpe ribbels en eventuele harde schil worden verwijderd, maar men laat wat van de zachte groene schil tussen de ribben zitten voor textuur. Daarna in plakjes of blokjes snijden.
  • Kooktoepassingen: Curries: Toorai kan alleen gekookt worden met tomaat, ui en kruiden voor een eenvoudige sabzi. Het wordt snel zacht en iets zoetig van smaak. Dal: Vaak toegevoegd aan gele dal (bijv. moong dal) – de groente smelt bijna in de soepige linzensoep en geeft volume en voedingswaarde. Stir-fry: In Chinese/Zuidoost-Aziatische keuken soms gebruikt in roerbakschotels in plaats van courgette.
  • Smaakprofiel: Erg mild, vergelijkbaar met courgette of komkommer als die gekookt zouden worden, maar met een eigen subtiele smaak. Het vruchtvlees is poreus en waterig, waardoor het de smaak van knoflook, chili, komijn, koriander enz. goed opneemt. De groente zelf is nooit bitter (in tegenstelling tot bv. bittermeloen), eerder neutraal tot zachtzoet.
  • Gezondheid: Toorai is hydraterend (veel water), licht verteerbaar en wordt in dieetkeukens gewaardeerd omdat het vult met weinig calorieën. Het bevat voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen, en vitamine C voor de weerstand. In traditionele geneeskunst wordt ridge gourd soms gebruikt vanwege vermeende bloedzuiverende eigenschappen en leverondersteuning.
  • Creatief gebruik: De gedroogde vezelige binnenkant van overripte toorai wordt gebruikt als natuurspons (luffaspons) – dat toont hoe vezelrijk hij is. In de keuken wil je hem juist jong en mals, maar het feit dat hij als schoonmaakspons kan dienen, onderstreept zijn unieke textuur. Kook ridge gourd daarom niet te lang, anders kan hij uit elkaar vallen in draderige vezels.

Product is not for delivery

Categorie: Indiase Groenten

Merk: No Brand

Categorie:

Beschrijving

Productbeschrijving: Toorai, ook bekend als ridge gourd, turiya of turai, is een langwerpige groene groente (± 500 g per bos/portie) met duidelijke ribbels langs de schil. Deze verse groente is geliefd in de Indiase keuken om zijn zachte, lichtzoete vruchtvlees en het vermogen om smaken op te nemen. Bij het koken wordt toorai heerlijk mals en neemt het de aroma’s van toegevoegde authentieke kruiden goed in zich op, waardoor het ideaal is in curry’s, roerbakgerechten of in linzenschotels. Toorai is van nature caloriearm, rijk aan vocht en vezels, en bevat vitamines zoals C en A – een voedzame keuze voor wie van gezonde voeding houdt. Met 500 g toorai kunt u een traditionele Indiase sabzi (groentegerecht) bereiden of het toevoegen aan een dal voor extra groente. Deze groente brengt een smaak van thuis voor velen uit Zuid-Azië en een exotische twist voor nieuwkomers: mild van smaak, maar vol gezondheidsvoordelen en culinaire mogelijkheden.

Overige Informatie

  • Bewaren: Ridge gourd is een tropische groente. Bij kamertemperatuur is hij een paar dagen houdbaar, maar hij kan snel slap worden. Beter in de groentelade van de koelkast bewaren, gewikkeld in keukenpapier of een geperforeerde plastic zak, dan blijft hij 5-7 dagen vers. Controleer op zachte plekken; die duiden op ouderdom of beurse plekken.
  • Seizoensbeschikbaarheid: In Nederland is toorai niet lokaal geteeld, dus verkrijgbaarheid hangt af van import. Meestal goed verkrijgbaar in zomer/herfst wanneer de oogst in India en omstreken plaatsvindt. Mittal Supermarkt zorgt voor verse aanvoer wekelijks, vraag naar de voorraad.
  • Allergenen/veiligheid: Toorai is een natuurlijke groente en bevat geen bekende allergenen. Wel altijd goed wassen voor gebruik, zeker omdat de ribbels zand of pesticiden kunnen vasthouden. De schil kan wat sap afgeven bij het schillen – dit kan soms een lichte jeuk geven aan de huid bij gevoelige personen (komt zelden voor).
  • Zero waste tip: De gesneden schillen van ridge gourd (vooral als je dikkere delen wegsnijdt) kun je in de compost doen. In India worden toorai-schillen soms gekookt tot chutney met kruiden – als u experimenteel bent, kunt u de schillen meekoken en pureren met specerijen voor een rustieke dip (bijvoorbeeld “Turai chilka chutney”).
  • Receptidee: Probeer eens een Gujarati stijl Turia patata nu shaak – een curry van toorai met aardappel, tomaat, pinda en specerijen. Of maak een Zuid-Indiase “Beerakaya thogayal” – een dikke chutney van ridge gourd, tamarinde, chili en urad dal, heerlijk bij rijst.
  • Milieuvriendelijk: In vergelijking met kassenteelt groenten heeft geïmporteerde toorai natuurlijk wel een voetafdruk door transport, maar omdat het een onbespoten, pure groente is en vaak per boot komt, is het een redelijke keuze voor af en toe. U steunt er bovendien vaak kleine telers mee in ontwikkelingslanden via de import.