Voor 12:00 besteld = vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €150

Voor 12:00 besteld = vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €150

Haldiram’s Ratlami Mixture 200 Gr.

2,15

  • Componenten van de mix: Ratlami Mixture bevat voornamelijk: Ratlami sev (grovere, iets dikke gefrituurde deegstaafjes op smaak gebracht met Ratlami kruiden), gebakken linzen (vaak chana dal die knapperig is gefrituurd), mung beans (halve groene mungboontjes, ook gefrituurd tot crispy), en pinda’s (vaak zonder vlies, meegefrituurd voor krokantheid). Alles is gemengd en vervolgens bestrooid met een kruidenmix.
  • Unieke Ratlami kruiden: Wat Ratlami sev bijzonder maakt is de kruidenmengeling – doorgaans bevat het naast chili en zout ook komijn, koriander, zwarte peper, fennel (venkelzaad), een vleugje kruidnagel en soms nootmuskaat of kaneel. Deze specerijenmix geeft een bijna rokerige, gepeperde en zeer aromatische smaak die onderscheidend is vergeleken met andere Indische mixen.
  • Pittigheid: Ratlami Mixture is medium tot pittig. Het heeft een duidelijke chili-hitte, maar ook veel smaakdiepte door de andere specerijen. Mensen met een gemiddelde tolerantie voor pittig zullen het “lekker scherp” vinden; voor wie gevoelig is kan het aan de hete kant zijn. Het is in elk geval bedoeld als een spicy snack.
  • Consumptietip: Schud de zak even voor gebruik zodat kruiden die naar de bodem gezakt zijn weer verdelen. Serveer in een kommetje. Je kunt er ook wat fijngehakte ui, tomaat en koriander overheen doen plus een kneepje citroen – dan creëer je een snelle “namkeen chaat” met frisse elementen om de pittigheid te complementeren.
  • Textuur: Dit is een zogenaamde “mixture” – dus elke hap kan wat anders bevatten. De sev is licht en bros, de linzen en mungboontjes zijn klein maar extra knapperig, en de pinda’s zijn iets harder en nootachtig. Die mix maakt het leuk eten, omdat je een variatie aan crunch hebt.
  • Geschikt moment: Vaak genoten tijdens de thee-tijd in de late middag in India, of als feestelijke traktatie bij festivals (Diwali namkeen). Hier kun je het ook serveren bij een borrel als bijzonder alternatief voor borrelnootjes of chips.

Product is not for delivery

Categorie: SNACKS

Merk: No Brand

Categorie:

Beschrijving

Productbeschrijving: Haldiram’s Ratlami Mixture (200 g) is een pittige, knapperige Indiase snackmix die zijn naam en unieke smaak ontleent aan de stad Ratlam in Centraal-India. Deze mix verwent uw smaakpapillen met een bonte verzameling van texturen en smaken: krokante sev (gefrituurde kikkererwtenmeel-noodles), gebakken linzen en mungboontjes, knapperige pinda’s en een kenmerkende Ratlami kruidenmix. De kruiden in Ratlami Mixture – waaronder komijn, zwarte peper en kruidnagel – geven een aromatische warmte en een licht rokerige, zeer hartige smaak. Elke handvol biedt een explosie van crunch en een bevredigend pittige nasmaak. Deze snack is perfect om van te genieten bij een drankje of als hartig tussendoortje wanneer je trek hebt in iets met een kick. Als je houdt van authentieke, uitgesproken Indiase smaken en authentieke kruiden-melanges, dan zal Haldiram’s Ratlami Mixture je zeker niet teleurstellen.

Overige Informatie

  • Bewaren: Na openen overscheppen in een luchtdicht voorraadblik of zak goed dichtmaken. Omdat het gefrituurd is, kan blootstelling aan lucht het na verloop van tijd zacht maken en ook het vet kan ranzig worden bij te lang openstaan. Beste binnen enkele weken consumeren na openen voor optimale smaak en crunch.
  • Allergenen: Bevat pinda’s. Daarnaast in de fabriek ook andere noten, sesam, gluten etc. (zelf bevat de mix kikkererwtenmeel – glutenvrij ingrediënt – maar door eventuele tarwe in andere producten in de lijn, is contaminatie mogelijk). Altijd allergenenlijst checken.
  • Ervaring & veiligheid: Door de verschillende formaatjes in de mix: let op met kleine kinderen, de linzen en boontjes zijn klein en hard en zouden bij inslikken zonder kauwen kunnen schrikken. Voor jonge kinderen is deze mix door pittigheid en harde stukjes minder geschikt.
  • Calorieën: Zoals de meeste namkeen (hartige snacks) is ook dit een calorierijke snack (~500-550 kcal per 100g), voornamelijk door het frituren (oliegehalte is hoog, ~30-40%). Geniet dus in mate. Positief is dat er wel wat plantaardig eiwit in zit (uit linzen en pinda’s ~15-20% eiwit) en voedingsvezel, dus voedzamer dan een doorsnee chipje.
  • Merkachtergrond: Haldiram’s startte ooit in Bikaner (bekend van Bikaneri bhujia) en heeft regionaal specifieke snacks groot gemaakt. Ratlami sev komt uit Ratlam (Madhya Pradesh) – door Haldiram’s verpakt kun je dus regionale specialiteiten proeven. Hun verpakking heeft vaak ook een pictogram “Spicy” of een peperschaal om pittigheid aan te geven, let daarop als je milder zoekt (bijv. “Nimboo Mix” is een mildere citroenige mix).
  • Serveersuggestie uitgebreid: Maak een Ratlami bhel: meng Ratlami Mixture met wat gepofte rijst (murmura), fijngehakte rode ui, koriander, tomaat en een lepel zoete chutney en muntsaus. Zo heb je in 2 minuten een streetfood-achtige chaat. Dit zorgt voor een zoet-zuur-pittige balans en is een creatieve manier om de mix te gebruiken.